Загальна інформація
Загальна інформація
Наука Інтелектуальна власність Міжнародна діяльність Видавнича діяльність Нормативно-правова база Куратору Профком Державні закупівлі Колективний договір ДВНЗ УДХТУ

Індустріальний коледж
Індустріальний коледж
Дніпродзержинський індустріальний коледж

Телефон довіри
Телефон довіри
Телефон довіри




Результати закінчених науково-дослідних робіт

РЕЗУЛЬТАТИ ЗАКІНЧЕНИХ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ РОБІТ, ЩО ФІНАНСУВАЛИСЯ ЗА РАХУНОК ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ
2012 рік

У 2012 році закінчились 2 фундаментальні науково-дослідні роботи:


«Кінетичні та термодинамічні закономірності редокс-реакції електролітичних нанорозмірних бінарних металосульфідних сполук з літієм в джерелах струму» (№ держ. реєстр. 0110U000046)
 
Керівник НДР: Шембель Олена Мойсеївна, доктор хімічних наук, професор, завідувач НДЛ хімічних джерел струму.
 
Метою НДР було визначення закономірностей електрохімічного впровадження / екстрагування літію в оптимізованих за складом електролітичних бінарних сульфідах в макетах літієвого та літій-іонного акумуляторів при температурі навколишнього середовища.
 
В результаті виконання НДР була розроблена технологія синтезу електролітичних сполук перехідних металів. Вона може використовуватись для виготовлення літієвих акумуляторів, для дослідження та розробки електрохромних пристроїв, в області каталізу, напівпровідникової техніки, в суперконденсаторах тощо. Були виготовлені та проведені експериментальні дослідження по тестуванню макетів літієвих акумуляторів на основі електролітичних бінарних металосульфідів.
 
Результати досліджень можуть бути використані при виробництві хімічних джерел струму (акумуляторів, первинних елементів і батарей) для електротехнічної, електронної, медичної та легкої промисловості. Використання бінарних електролітичних метало-сульфідних сполук в літієвих та літій-іонних акумуляторах сприятиме підвищенню їх енергетичних характеристик та покращенню екологічної ситуації в Україні.
 
Результати досліджень стали основою проекту «Високоенергоємні електродні матеріали на основі української сировини для літієвих джерел струму. Дослідження, оптимізація, маркетинг», поданого на Всеукраїнський конкурс «Інноваційний прорив 2012». Він увійшов до фіналу та став переможцем в номінації «Краща інноваційна ідея». 

 
«Розробка теоретичних основ керованого гідрофазного синтезу нанорозмірних оксидних сполук та металів у фізичних полях» (№ держ. реєстр. 0110U002896).
 
Керівник НДР: Півоваров Олександр Андрійович, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології неорганічних речовин та екології, завідувач НДЛ плазмохімічних процесів.
 
Метою НДР були: теоретичний пошук, створення математичних моделей та розробка способів отримання нанодисперних сполук та оксидів металів.
 
На основі одержаних експериментальних даних розроблено спосіб отримання нанорозмірних сполук з використанням ультразвуку та способи отримання нанорозмірних сполук полівалентних металів плазмохімічним методом. На основі дослідження керованого гідрофазного синтезу широкого спектру оксидних та металевих модифікованих сполук з використанням різноманітних фізичних полів запропоновані теоретичні уявлення про методи їх формування та будову, які мають стати основними чинниками у досягненні необхідних функціональних показників. Розроблено нове сучасне технологічне обладнання для отримання нанопродуктів. Розроблені математичні моделі розрахунку хімічної кінетики формування нанорозмірних сполук в умовах дії фізичних полів різноманітного походження в залежності від вихідного складу розчинів неорганічного та органічного походження, температури та тиску в процесі  їх синтезу. 
 
Галузь застосування – хімічне виробництво, виробництво основної хімічної продукції, виробництво пігментів, каталізаторів, магнітоносіїв, біоматеріалів.
 
При виконанні НДР був розроблений технологічний регламент процесу синтезу нанорозмірних оксидних та металевих модифікованих сполук. Запропоновані плазмохімічні технології дозволяють отримати нанорозмірні сполуки із заздалегідь запрограмованими корисними властивостями, які є конкурентоспроможними на внутрішньому та зовнішньому ринках.

 
У 2012 році закінчились 2 прикладні науково-дослідні роботи: 

«Удосконалення управління маркетинговою діяльністю хімічних та нафтохімічних підприємств в умовах невизначеності» (№ держ. реєстр. 0111U000116).
 
Керівник НДР: Прялін Михайло Анатолійович, доктор технічних наук, професор кафедри економіки промисловості та організації виробництва.
 
Метою НДР була розробка маркетингових заходів та їх ефективне використання щодо вдосконалення механізму господарювання промислових підприємств в умовах нестабільності економічних процесів в державі.
 
В ході виконання НДР:
проаналізована маркетингова політика підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості;
визначено перелік проблем, з якими стикаються підприємства в умовах кризового стану економіки;
розроблено концепцію маркетингових заходів, яка дозволить гармонійно поєднати вимоги зовнішнього середовища підприємства з його внутрішнім середовищем; 
удосконалено організаційно-фінансовий механізм підвищення ефективності діяльності промислових підприємств;
обґрунтовано вибір раціональних форм застосування маркетингових заходів.
 
За результатами НДР були створені: динамічна модель маркетингової діяльності промислового підприємства, комп’ютерна програма реалізації динамічної моделі маркетингової діяльності підприємства, методика впровадження маркетингових заходів щодо удосконалення управління маркетинговою діяльністю на промислових підприємствах хімічної та нафтохімічної галузі в умовах невизначеності. За допомогою запропонованої моделі можливо оцінити реальний рівень конкурентоспроможності продукції досліджуваного підприємства в порівнянні з продукцією інших підприємств. Розроблена комп’ютерна програма дозволяє здійснювати розрахунки щодо оцінки конкурентоспроможності продукції промислового підприємства.
 
 
«Безусадочні радіаційностійкі цементи в системі СаО-BaO-Fe2O3-SiO2-SO3» (№ держ. реєстр. 0111U000115).
 
Керівник НДР: Салєй Аркадій Аркадійович, доктор технічних наук, професор кафедри хімічної технології в’яжучих матеріалів.
 
Метою НДР була розробка технології отримання кальційово-барійових сульфоферитних клінкерів в системі СаО-BaO-Fe2O3-SiO2-SO3, методики розрахунку складу сировинних сумішей для отримання клінкерів заданого мінералогічного складу та встановлення основних технологічних параметрів виробництва цементів, здатних протистояти радіаційному випромінюванню та мати регульовану величину розширення при твердненні. 
 
При виконанні НДР:
встановлено термодинамічну послідовність мінералоутворення та визначено термодинамічно стабільний фазовий склад продуктів синтезу в досліджуваній системі та розроблене програмне забезпечення для виконання термодинамічних розрахунків;
встановлені закономірності протікання реакцій мінералоутворення та стабільні фази продуктів випалу;
встановлена можливість усунення усадочних деформацій при твердінні радіаційно-захисних цементів шляхом використання барійвмісних сульфоферитних клінкерів.
 
Запропоновані склади барійвмісних сульфоферитних клінкерів дозволяють отримувати клінкери для виготовлення цементів, що мають більш високі значення коефіцієнту масового поглинання, за показниками міцності не поступаються відомим зразкам і мають регульовану величину розширення при твердінні. Для виробництва барійвмісних сульфоферитних клінкерів пропонується використовувати в якості сировинних матеріалів відходи виробництв металургійних підприємств України, що сприяє зниженню собівартості кінцевого продукту. Температура випалу барійвмісних сульфоферитних клінкерів на 200-300 градусів нижча за температуру одержання традиційного портландцементного клінкеру, що також сприятиме зниженню собівартості цементу за рахунок економії енергоносіїв. 
 
У результаті виконання НДР був розроблений «Технологічний регламент на виробництво дослідно-промислових партій радіаційно-захисного розширливого цементу. Технічні умови на радіаційно-захисний розширливий цемент з використанням барійвмісного сульфоферитного клінкеру». Одержані радіаційностійкі цементи можуть бути використані під час реконструкції об’єкту “Укриття” ЧАЕС, а також для спорудження контейнерів для захоронення радіоактивних відходів.


2011 рік

У 2011 році закінчились 4 фундаментальні науково-дослідні роботи:
 
«Електрохімічний синтез наноструктурних матеріалів в системах з метансульфонатними електролітами, що містять добавки ПАР» (№ держ. реєстр. 0109U001259).
 
Керівник НДР: Данилов Фелікс Йосипович, заслужений діяч науки і техніки України, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри фізичної хімії, директор НДІ Гальванохімії.
 
Метою НДР було виявлення фундаментальних закономірностей адсорбційних явищ, кінетики електродних процесів і фазоутворення при електроосадженні металів, сплавів, оксидів і композитів в системах на основі метансульфонатних електролітів, що містять добавки поверхнево активних речовин (ПАР) в якості ефективного чинника  формування наноструктурних матеріалів з прогнозованими властивостями.
 
При виконанні НДР було отримано та систематично проаналізовано комплекс теоретичних та експериментальних даних про вплив складу метансульфонатних електролітів, адсорбції ПАР та режиму електролізу на функціональні, електрокаталітичні та інші властивості нанокристалічних покриттів металами, сплавами та метал-керамічними матеріалами.
 
Була експериментально доведена можливість використання метансульфонатних суспензійних електролітів для осадження покриттів на основі PbО2, що дозволяє отримувати композиційні покриття з кристалами субмікронних і нанорозмірів.
 
Результати досліджень є науковою основою розробки новітніх екологічно безпечних гальванохімічних технологій осадження наноструктурних металевих та композиційних покриттів, які відповідають або перевищують науково-технічний рівень найкращих світових зразків. Вони можуть бути застосовані для керованого синтезу нанокомпозиційних керамічних та метал-керамічних матеріалів різного призначення, наприклад, захисних та декоративних покриттів, каталізаторів, матеріалів для електронної промисловості, вторинних джерел струму. Розроблені нанокомпозиційні керамічні та метал-керамічні електрокаталізатори можуть бути застосовані в різних електрохімічних технологіях: процесах електролізу води, синтезу різноманітних органічних та неорганічних сполук, нових технологіях очищення води та повітря від забруднювачів різних типів.
 
 
«Розробка основ синтезу, реакційної здатності та стереохімії N–, S– гетероциклів, O–N–X–гемінальних систем та хінонімінів з метою отримання сполук із прогнозованими властивостями» (№ держ. реєстр. 0109U001255).
 
Керівник НДР: Марков Віктор Іванович, доктор хімічних наук, професор кафедри технології органічних речовин та фармацевтичних препаратів.
 
Метою НДР було розробка нових методів синтезу біологічно активних аналогів хіназолінових та тропанових алкалоїдів на основі тетрагідро-спіро[циклогексан-1,2(1Н)-хіназолін]-4(3Н)-ону та препаративних підходів до синтезу нових N,S-амідоалкілуючих та споріднених реагентів для подальшого використання в якості синтонів для синтезу невідомих похідних азотистих гетероциклів; розробка методів синтезу нових похідних нітроген- та сульфурвмісних гетероциклів, встановлення закономірностей процесів гетероциклізації, дослідження можливостей синтезу, будови та хімічних властивостей нових різновидів гемінальних систем O-N-X (X = O, Cl, N+) з подальшим створенням загальної хімії аномерних амідів; розробка методів синтезу та встановлення особливостей хімічної поведінки нових похідних хінонімінів; вивчення реакцій N-аренсульфониларенальазинів-1,4-бензохінондиіміну з нуклеофільними агентами, що дасть змогу отримати нові потенційно біологічно активні сполуки; розробка наукових основ створення нових каталізаторів для синтезу амінів як за добре відомими реакціями, так і за відносно новими реакціями з використанням у якості реагенту оксиду вуглецю.
 
Робота проведена на сучасному рівні досліджень і відзначається цілеспрямованим синтезом нових сполук. Практична цінність результатів НДР: після проведення біологічних випробувань нові синтезовані сполуки можуть бути використані як для розробки нових технологій тонкого органічного синтезу, так і у виробництві нових засобів захисту рослин, регуляторів росту та фармацевтичних препаратів. Можливе створення наукової бази виробництва вітчизняних каталізаторів, які дозволять підвищити ефективність існуючих технологій та створити нові екологічно безпечні процеси. Синтезовані N-алкокси-N-(1-піридиній)сечовини є потенційними хімічними мутагенами і можуть бути використані для селекції нових видів сільскогосподарських культур. Нові циклічні похідні гідроксисечовини є вихідними для створення антибактеріальних препаратів (нової низки антибіотиків). Вітчизняні або зарубіжні аналоги отриманої наукової продукції відсутні.
 
 
«Нанодисперсні активні матеріали для електрохімічної енергетики» (№ держ. реєстр. 0109U001257).
 
Керівник НДР: Кошель Микола Дмитрович, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри технічної електрохімії.
 
Метою НДР було виявити закономірності і особливості електрохімічної поведінки нанорозмірних активних речовин, що перспективні для використання в хімічних джерелах струму.
 
Розроблено методики синтезу нанокаталізаторів для водневих електродів паливних елементів. які дозволяють зменшити витрати платини при виробництві електродів паливних елементів.
 
На прикладі гідроксиду нікелю показано, що капсулювання активних матеріалів хімічних джерел струму дозволяє знизити кількість електропровідної домішки, необхідної для надання електродам високої електропровідності.
 
Розроблено математичні моделі процесів в окисно-нікелевому електроді та електрохімічної перекристалізації нанодисперсних твердих реагентів.
 
Оригінальна методика дослідження механізму фазових перетворень окремих кристалів при електрохімічній перекристалізації дозволяє безпосередньо спостерігати за фазовими перетвореннями “всередині” окремих кристалів при електрохімічній поляризації. Методика дозволяє оцінювати динаміку змін щільності активного матеріалу в процесі перетворень. Методика не має аналогів в світі.
 
 
«Розробка методів синтезу та оптимізація властивостей нових полімерних матеріалів, нано- та мікрокомпозитів» (№ держ. реєстр. 0109U001260)

Керівник НДР: Бурмістр Михайло Васильович, доктор хімічних наук, професор, академік АІН України, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри переробки пластмас та фото-, нано- і поліграфічних матеріалів.

Метою НДР було розробка методів синтезу, вивчення та оптимізація властивостей функціональних елементоорганічних і сульфокислотних високомолекулярних сполук та полімерних матеріалів на їх основі; створення методів регулювання фізико-механічних, пружно-гістерезисних, адгезійних та інших експлуатаційних  властивостей еластомерних матеріалів із застосуванням речовин природного та синтетичного походження; розробка органо-неорганічних наноструктурованих матеріалів на основі термопластів і шаруватих силікатів та макрокомпозитів з підвищеним комплексом технологічних, фізико-механічних та теплофізичних характеристик.

При виконанні НДР були виявлені основні закономірності впливу природи вихідних компонентів та умов синтезу (співвідношення реагентів, температури та часу проведення реакції) на практично-корисні властивості синтезованих полімерних матеріалів.
 
Розроблено наукові підходи до створення систем модифікаторів на основі аміновмісних речовин: визначені параметри отримання модифікуючих систем при сполученні речовин природного та синтетичного походження, визначені температурно-часові параметри виготовлення еластомерних композицій.
 
Розроблено основи модифікації еластомерних матеріалів композиційними добавками на основі полігуанідингідрохлориду та монохлороцтової кислоти, показано переваги розроблених модифікаторів в порівнянні з існуючими. Досліджено вплив різних систем тверднення на структуру адгезивів та проведена порівняльна оцінка адгезійних властивостей гумометалевих сполучень на основі гум різної полярності.
 
Розроблено нові базальтопластики на основі полімерних сумішей та модифікованих базальтових волокон, які можуть бути застосовані як конструкційні матеріали, а також для виготовлення підшипників, трибів, торцевих ущільнень. Ці базальтопластики мають низьку собівартість тому, що вміщують базальтовий армуючий наповнювач вітчизняного виробництва, вартість якого у 4-10 разів нижче, ніж імпортних аналогів.
 
При виконанні НДР була створена технологія отримання фенопластів на основі екологічного зв'язуючого, яка дозоляє отримувати композити з властивостями, що відповідають вимогам до конструкційних та антифрикційних матеріалів, які здатні працювати у важконавантажених вузлах тертя та агресивних середовищах. Властивості нових композитів перевищують властивості базових марок текстоліту.
 
 
У 2011 році закінчились 3 прикладні науково-дослідні роботи: 
 
«Новий проточний Red-Ox накопичувач енергії з електролітом на основі плюмбум (ІІ) метансульфонату» (№ держ. реєстр. 0110U000045).
 
Керівник НДР: Веліченко Олександр Борисович, доктор хімічних наук, професор кафедри фізичної хімії.
 
Метою НДР була розробка нового проточного Red-Ox накопичувача енергії з електролітом на основі плюмбум(ІІ) метансульфонату.
 
За результатами виконання НДР створено науково-технічну продукцію: «Лабораторний прототип проточного Red-Ox накопичувача енергії» 
 
Розроблений проточний Red-Ox накопичувач енергії з електролітом на основі плюмбум(ІІ) метансульфонату може бути застосований для забезпечення безперервного використання нетрадиційних екологічно чистих методів отримання електроенергії, наприклад, від вітрогенераторів та сонячних батарей, а також більш ефективного використання наявних потужностей з виробництва електроенергії традиційними методами. В порівнянні зі стаціонарними батареями, проточні електрохімічні накопичувачі енергії можуть бути побудовані по модульному типу і мають такі переваги як значний термін їх експлуатації (15-20 років), легкість в експлуатації і обслуговуванні, можливість накопичення енергії при високих струмових навантаженнях, уніфікація виробництва, гнучкість в побудові накопичувачів потрібної потужності із стандартних елементів. Розроблений пристрій має значно ширший діапазон струмів, при яких він може бути використаний в реальних умовах експлуатації, тому має достатню інвестиційну привабливість як для фінансування розробки промислового прототипу електрохімічного накопичувача енергії даного типу, так і капіталовкладень в створення промислового виробництва цих пристроїв.
 
 
«Розробка обладнання для комплексної переробки гумових відходів у моторні палива» (№ держ. реєстр. 0110U000044).
 
Керівник НДР: Виноградов Борис Володимирович, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри теоретичної механіки та опору матеріалів.
 
Метою НДР було створення високоефективних енергозберігаючих способів та пристроїв, розробка методик розрахунку та вибору раціональних параметрів обладнання для переробки вуглеводневих відходів залишкової та вторинної сировини з одержанням моторних палив та технічного вуглецю, знешкодження відходів і покращення екологічних характеристик виробництва.
 
В результаті виконання НДР: 
створений відцентровий млин, який дозволяє з мінімальними питомими енерговитратами виконувати надтонке подрібнення сипких неабразивних матеріалів;
запропонована методика розрахунку моменту сил опору, діючих на робочий орган відцентрового млина, та споживаної потужності млина з досліджуваним робочим органом;
отримано дані про зміни гранулометричного складу твердого залишку піролізу зношених шин під час подрібнення у відцентровому млині, а також у роторному апараті; доведено, що найбільш доцільним є неперервний процес подрібнення; виявлено, що подрібнений твердий залишок піролізу шин може бути використаний як ефективний замінник промислового технічного вуглецю марки П 803.
розроблена методика розрахунку стендових магніто-дугових реакторів для газифікації вуглецевоводневих відходів, та проведені дослідження високотемпературної газифікації гумових відходів;
створено новий склад композитних матеріалів для вузлів тертя і герметизації технологічного обладнання, який забезпечує високу працездатність при температурах до 573 К та тиску робочого середовища до 10 МПа.
 
 
«Дослідження та розробка технології одержання нових оксидних стекол та покриттів електротехнічного, антикорозійного та декоративного призначення» (№ держ. реєстр. 0110U000043).
 
Керівник НДР: Голеус Віктор Іванович, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімічної технології кераміки та скла.
 
Метою НДР було виконати експериментальні дослідження та розробити на їх основі хімічні склади та технологію виробництва захисних, декоративних, електроізоляційних та інших функціональних покриттів на керамічних і металічних (стальних, чавунних і алюмінієвих) підкладках плівкових нагрівачів, а також для емальованих господарчо-побутових виробів та застосування в хімічних джерелах струму (ХДС).
 
При виконанні НДР на основі результатів теоретичних та експериментальних досліджень створена технологія одержання нових оксидних стекол, склоемалей та склокераміки електротехнічного, антикорозійного та декоративного призначення. Запропонована технологія дозволяє отримувати скловидні та склокерамічні покриття з підвищеною хімічною стійкістю для захисту чорних металів від корозії; склокерамічні тверді електроліти, які характеризуються дуже високими показниками провідності по іонах літію; склокристалічні покриття з підвищеною жаростійкістю та високими електроізоляційними властивостями для виготовлення плівкових нагрівальних елементів побутового та технічного призначення з широким діапазоном потужності.
 
Склокерамічні тверді електроліти та діелектричні покриття по маловуглецевій сталі за показниками експлуатаційних характеристик значно перевищують світові аналоги, тому є конкурентоспроможними та мають інвестиційну привабливість.
 
 
2010 рік

У 2010 році закінчились 6 фундаментальних науково-дослідних робіт: 

«Закономірності формування проміжних фаз в металевих сплавах при електрокристалізації» (номер державної реєстрації 0108U001163).
 
Керівник НДР: Гірін Олег Борисович, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри матеріалознавства.
 
Метою НДР було встановлення закономірностей формування проміжних фаз в металевих сплавах при електрокристалізації.
 
На основі аналізу даних модельних експериментів встановлено утворення інтерметалідів в електроосаджуваних сплавах двох металів різної валентності; формування карбідів в електроосаджуваних перехідних металах, легованих вуглецем; виникнення гідридів в електроосаджуваних перехідних металах, легованих воднем, і утворення евтектик в електроосаджуваних металевих сплавах. 
 
Додатково до запланованого обсягу робіт на основі аналізу даних модельних експериментів установлено виникнення хімічних сполук на межі розділу між електроосаджуваним металом та металевим катодом і наявність взаємної дифузії атомів електроосаджуваного металу та металевого катоду.
 
Утворення інтерметалідів, карбідів, гідридів та евтектик в електроосаджуваних сплавах при низьких температурах, а також наявність при низькій температурі взаємної дифузії атомів електроосаджуваного металу і металевої основи і формування хімічних сполук на межі їх розділу підтверджують достовірність виявленого явища електрохімічного фазоутворення металевих матеріалів через стадію рідкого стану.
 
На основі одержаних результатів сформульоване наступне наукове положення: “При електрохімічному осадженні металевого матеріалу у водному середовищі на твердий катод відбувається утворення металевої рідини і затвердіння її при температурі осадження у виді кристалічної або/та аморфної фази”. Це наукове положення вносить корінні зміни в існуючі уявлення щодо фазоутворення металевих матеріалів при їх електрохімічному осадженні і надає засади для створення принципово нових типів електрохімічних плівкових матеріалів чи покриттів у вигляді окремих проміжних фаз.
 
Одержані дані показують спроможність цілеспрямовано керувати фазовим складом і структурою електроосаджуваних металевих матеріалів шляхом впливу на їх рідку фазу, яка утворюється в процесі осадження, різними чинниками. 
 
Використовуючи результати НДР можна створювати принципово нові типи електрохімічних плівкових матеріалів та покриттів у вигляді окремих проміжних фаз, які мають унікальні властивості (високі показники електричних, магнітних, захисних властивостей тощо). Крім того, отримані результати надають можливість одержувати електрохімічні покриття якнайменшої товщини при збереженні їх властивостей. 
 
Створена науково-технічна продукція:
Основи теорії електрохімічного фазоутворення металевих матеріалів (інв № ІК НТП 0711U001267).
 
«Наукові засади створення нових методів діагностики та активації імунної системи рослин з метою підвищення ефективності рослинництва» (номер державної реєстрації 0108U001158).
 
Керівник НДР: Просяник Олександр Васильович, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри органічної хімії.
 
Мета роботи – розробка наукових засад підвищення ефективності рослинництва шляхом створення нових методів діагностики фізіологічного стану рослин, цілеспрямованого регулювання розвитку рослин під дією озону та імуномодуляторів і використання рослинної сировини для виготовлення фармацевтичних та парфюмерно-косметичних засобів.
 
Встановлено, що передпосівне озонування насіння рослин, в яких біосинтез ендогенного зеатину здійснюється переважно за шляхом de novo, стимулює розвиток рослин. В інших випадках озонування уповільнює розвиток рослин. З’ясовано, що обробка насіння біогуматом активує ферментну та фітогормональну системи рослинних клітин. Встановлена властивість біогумату знижувати негативну дію гіпертермії на накопичення біомаси рослин та інтенсифікувати фотосинтез.
 
На основі досліджень розроблена композиція для передпосівної обробки насіння кукурудзи, яка дозволяє на 30% знизити витрати протруювача з одночасним збереженням фунгіцидної активності та стимуляцією ростових процесів і збільшенням продуктивності посівів кукурудзи.
 
Створена науково-технічна продукція:
Технологія одержання холестерину та ланостерину із вовнового жиру (інв № ІК НТП 0711U001281, № д.р. RKT 0611U000042); 
Технологія одержання спиртогліцеринових трав’яних композицій (інв № ІК НТП 0711U001279, № д.р. RKT 0611U000043); 
Технологія отримання ліпосомного крему (інв № ІК НТП 0711U001280, № д.р. RKT 0611U000041); 
Метод вимірювання електричного опору листів дводольних рослин (інв № ІК НТП 0711U001275);
Метод передпосівного озонування насіння (інв № ІК НТП 0711U001274); 
Методи передпосівної обробки насіння біогуматом (інв № ІК НТП 0711U001273); 
Метод синтезу похідних 3-амінопірол-2,5-діону (інв № ІК НТП 0711U001276); 
Композиція для передпосівної обробки насіння зернових культур (інв № ІК НТП 0711U001277); 
Спосіб вирощування гриба Глива звичайна (інв № ІК НТП 0711U001278). 

 
«Закономірності термічної деструкції гетерогенних систем на основі неорганічних нітратів» (номер державної реєстрації 0108U001159).
 
Керівник НДР: Купрін Віталій Павлович, доктор хімічних наук, професор кафедри фізичної хімії, провідний науковий співробітник НДІ Гальванохімії ДВНЗ УДХТУ.
 
Метою роботи було встановлення закономірностей і механізму каталітичного впливу сполук різних класів на деструкцію неорганічних нітратів і редокс процеси у гетерогенних нітратних системах, та створення науково обгрунтованих засад розробки нітратних систем з керованими властивостями в залежності від галузі застосування.
 
При виконанні НДР було комплексно досліджено механізм і особливості фізико-хімічних процесів, що мають місце при термолізі амоній нітрату у відкритій системі. Вперше показано, що основним чинником автокаталітичного розкладу амоній нітрату є діоксид нітрогену. Встановлено закономірності впливу понад 20 неорганічних і органічних речовин на закономірності екзотермічного розкладу нітратних систем. Отримані результати дозволяють науково-обгрунтовано здійснювати вибір каталізаторів та інгібіторів процесів розкладу як індивідуальних нітратів, так і високоенергетичних матеріалів на їх основі. Останнє є передумовою створення новітніх промислових енергонасичених матеріалів з керованими властивостями (вибухові речовини, ракетне паливо, паливо для двигунів внутрішнього згоряння), які за основними параметрами здатні перевищити кращі світові зразки.
 
В результаті проведених досліджень запропоновано базовий склад емульсій для отримання емульсійних вибухових речовин.
 
Одержані результати забезпечують розробку новітніх енергонасичених промислових систем з керованими властивостями для застосування у гірничо-добувної галузі. Застосування таких матеріалів дозволить знизити вартість буро-вибухових робіт на 20-25%.
 
Запропонований комбінований пероксидний сенсибілізатор не тільки сприяє максимальній реалізації потенційної енергії хімічного перетворення компонентів гетерогенних систем, але й забезпечує повне завершення хімічних перетворень і одержання газоподібних продуктів з мінімальною токсичністю (вуглекислий газ, азот, водяна пара). Промислове застосування таких сенсибілізаторів суттєво зменшує питомі витрати промислових матеріалів і забезпечує мінімальну екологічну шкідливість багатотоннажних промислових вибухів при розробці корисних копалин відкритим способом.
 
Одержані результати забезпечують створення флегматизаторів, які здатні замінити імпортні добавки («Ліламін» Akzo Nobel, «Галоріл», «Флюідірам» тощо), що використовуються при виробництві, зберіганні та транспортуванні селітр.
 
Створена науково-технічна продукція:
Механізм термолізу аммоній нітрату у відкритих системах (інв № ІК НТП 0711U001285). (Галузь застосування: добування корисних копалин, крім паливно-енергетичних; виробництво вибухових речовин);
Склад комбінованого сенсибілізатора енергонасичених емульсійних систем (інв № ІК НТП 0711U001286). (Галузь застосування: виробництво вибухових речовин).

 
«Кластерні та супрамолекулярні сполуки перехідних елементів як біологічно активні речовини та матеріали для нової техніки» (номер державної реєстрації 0108U001161).
 
Керівник НДР: Штеменко Олександр Васильович, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри неорганічної хімії.
 
Метою роботи було вивчення основних закономірностей утворення та керованого синтезу комплексних та кластерних сполук перехідних металів VII та IV групи, які є перспективними для отримання металевих покриттів та нових неорганічних матеріалів.
 
Розроблено методику дослідження процесів утворення нанодисперсних оксидних порошків в системах хZrО2–yY2O3 та xZrО2–уSc2O3, що дозволило встановити основні фізико-хімічні закономірності утворення нанорозмірних порошків методом сумісного осадження. Матеріали гетерогенної системи хZrО2–уМе2О3 виготовляються з української сировини, можуть використовуватися для виготовлення елементів паливних комірок за технологією “Fuel Cell” і за якістю знаходяться на рівні кращих зарубіжних аналогів.
 
Створена науково-технічна продукція:
Технологічний регламент на виготовлення дослідно-промислових партій нанорозмірних порошків стабілізованого діоксиду цирконію (№ д.р. RKT 0611U000044);
Спосіб виділення ренію (інв № ІК НТП 0711U001289);
Спосіб одержання порошку стабілізованого диоксиду цирконію (інв № ІК НТП 0711U001293);
Каталізатор для очищення газів, що відходять, від нітроген(ІІ) оксиду і карбон(ІІ) оксиду при їхній спільній присутності і спосіб його одержання (інв № ІК НТП 0711U001290);
Метод синтезу тетрагалогенодикарбоксилатів диренію(ІІІ) (інв № ІК НТП 0711U001291). (Галузь застосування: виробництво фармацевтичних препаратів та матеріалів);
Пілотна установка для нанесення ренієвої плівки методом СVD (інв № ІК НТП 0711U001292).


«Наукові основи процесу одержання карбіду кремнію із відходів рисового виробництва» (номер державної реєстрації 0108U001160).
 
Керівник НДР: Сорока Петро Гнатович, доктор технічних наук, професор, Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, завідувач кафедри процесів та апаратів хімічної технології.
 
Метою НДР було розроблення наукових основ визначення оптимальних технологічних параметрів і кінетичних характеристик процесу одержання карбіду кремнію з заданими фізико-хімічними властивостями на підставі термодинамічних, кінетичних та експериментальних досліджень.
 
В ході досліджень розроблена концепція та створено діючий макет млина ударно-відбивної дії з горизонтальним положенням ротора.
 
Підібрано склад екстрагента целюлози на основі водного розчину сірчаної та оцтової кислот, який забезпечує досягнення необхідного співвідношення SіО2/С. Встановлено кінетичні характеристики процесу екстрагування з використанням інтегрального методу обробки експериментальних результатів.
 
Встановлено механізм термохімічних перетворень, розроблено математичну модель процесу, проведено розрахунки просторово-часових характеристик  на основі одержаних кінетичних характеристик.
 
Експериментально одержано зразки карбіду кремнію технічної кваліфікації при умові реалізації двостадійного термічного процесу.
 
Карбід кремнію підвищеної чистоти одержано після попередньої хімічної обробки та видалення небажаних сполук металів і наступного термохімічного перетворення проміжного рослинного матеріалу.
 
Створена науково-технічна продукція:
Метод одержання карбіду кремнію із відходів рисового виробництва (інв № ІК НТП 0711U001287);
Млин для подрібнення рослинних матеріалів (інв № ІК НТП 0711U001288).

 
«Наукові основи синтезу нанодисперсних оксидів і оксидних сполук структурнопов’язаних з полімерами для композиційних матеріалів» (номер державної реєстрації 0108U001157).
 
Керівник НДР: Набивач Валентин Михайлович, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри технології неорганічних речовин та екології.
 
Метa проекту – отримання основних закономірностей утворення нанодисперсних оксидних сполук (оксиди Ti, Fe, Zn, Al, Si, Cа, Co, Y, Ni) та композиційних матеріалів на їх основі, що можуть бути використаними як новітні матеріали з покращеними споживчими характеристиками в різних галузях хімічного виробництва.
 
Було визначено вплив присутності карбамідоформальдегідних полімерів (КФП) на повноту осадження карбонату кальцію. Визначено ступінь осадження кальцію при різному співвідношенні іонів кальцію та карбонат-іонів(в присутності КФП).
 
Методом ІЧ-спектроскопіі досліджено продукти взаємодії карбаміду з формальдегідом у присутності солей заліза. 
 
Досліджено умови співосадження оксигідроксиду заліза (ІІІ) з КФП. Визначено залежності ступеню осадження іонів заліза з розчинів солей заліза від параметрів ведення процесу осадження та ідентифіковано продукти осадження.
 
Отримані зразки карбонату кальцію та діоксиду кремнію з КФП можуть бути використані у гумовій промисловості та у виробництві пластмас. Було проведено дослідження вищеназваного композиту на ЗАТ «Дніпрошина», яке показало високі властивості отриманих зразків.
 
Були проведені порівняльні дослідження щодо використання заводського зразку марки Ж та лабораторного зразку гідроксиду заліза(ІІІ), модифікованого карбамідоформальдегідними полімерами. Був зроблений висновок, що отримані порошки КФП - гідроксид заліза(ІІІ) можуть бути використані в лакофарбовій, паперовій, гумовій промисловості та будівництві. 
 
Створена науково-технічна продукція:
Спосіб одержання залізоокисного пігменту (інв № ІК НТП 0711U001268);
Спосіб одержання модифікованого диоксиду кремнію (інв № ІК НТП 0711U001269);
Спосіб одержання карбамідоформальдегідного полімеру, що містить частки карбонату кальцію (інв № ІК НТП 0711U001270).
 
 
У 2010 році закінчились 2 прикладні науково-дослідні роботи: 

«Створення та тестування пілотних зразків інноваційних водоочисників побутового та промислового призначення» (номер державної реєстрації 0109U001256).
 
Керівник НДР: Гевод Віктор Сергійович, доктор хімічних наук, провідний науковий співробітник кафедри технічної електрохімії.
 
В результаті виконання НДР створена прогресивна оригінальна технологія вилучення шкідливих домішок з води та розроблено пілотний зразок інноваційного водоочисника, призначеного для побутового та промислового використання. На пілотному зразку водоочисника оптимізовано циркуляційний та проточно-циркуляційний режими обробки води з досягненням балансу потужностей наступних процесів: 
бульбашкової абсорбції шкідливих газів з води, що обробляється;
бульбашково-плівкової екстракції ендогенних та екзогенних ПАР, що присутні в воді;
інерційної та безінерційної гетерокоагуляції колоїдних домішок у воді на фільтруючій загрузці;
біоокислення і біопреципітації органічних сполук та інших речовин з води, що поглинаються біоплівкою аеробних гетеротрофів, інкубованих на зернах фільтруючої загрузки і продукуючих продукти своєї життєдіяльності в воду, що фільтрується;
інактивації ентеровірусів, бактерій, спор грибків і яєць гельмінтів за рахунок пошкодження їх ДНК УФ-випромінюванням. 
 
За результатами визначено рівні залишкових концентрацій шкідливих домішок у воді, які було порівняно з їх початковими концентраціями. Створений пілотний зразок водоочисника підготовлено до Державної санітарно-гігієнічної експертизи. 
Пілотні зразки інноваційних малогабаритних водоочисників, що були випробувані в реальних умовах експлуатації, підтвердили високу ефективність доочистки водопровідної води від хлорорганічних похідних, екзогенних та ендогенних ПАР, сполук важких і полівалентних металів, та ін. Позитивні результати отримано при натурних випробуваннях компактних циркуляційних водоочисних пристроїв з продуктивністю по очищеній воді від 100 до 3000 літрів на добу.
 
Створена науково-технічна продукція:
Пілотний зразок водоочисника для вилучення шкідливих домішок з води за рахунок рециркуляційної фільтрації і бульбашково-плівкової екстракції (інв № ІК НТП 0711U001272). (Галузь застосування: комунальне господарство);
Технологія вилучення шкідливих домішок з води за рахунок рециркуляційної фільтрації і бульбашково-плівкової екстракції (інв № ІК НТП 0711U001271, № д.р. RKT 0611U000040). (Галузь застосування: комунальне господарство).


«Розробка та аналітичне використання потенціометричних сенсорів з мембранами різного типу, оборотних до біологічно-активних нітрогеновмісних органічних сполук» (Номер державної реєстрації 0109U001258).
 
Керівник НДР: Ткач Володимир Іванович, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри аналітичної хімії.
 
В ході виконання НДР були розроблені експресні та чутливі методики визначення солей полігексаметиленгуанідіну та продукту його деструкції гексаметилендіаміну в водних розчинах субстанції та косметичній продукції електрохімічними методами (амперометричного титрування та прямої потенціометрії з використанням потенціометричних сенсорів), які дозволяють проводити аналіз без складних етапів пробопідготовки.
 
Розроблені методики не мають аналогів, відрізняються простотою виконання, відсутністю коштовного обладнання, зменшенням тривалості експерименту при збереженні високих метрологічних характеристик.

Створена науково-технічна продукція:
Спосіб кількісного визначення полігексаметиленгуанідіну фосфату в субстанції (інв № ІК НТП 0711U001282). (Галузь застосування: фармацевтичне виробництво, виробництво мила та миючих засобів для чищення та полірування; парфумерних та косметичних засобів);
Метод іонометричного визначення цикламату в субстанції (інв № ІК НТП 0711U001284). (Галузь застосування: перероблення та консервування овочів та фруктів);
Електрод для вимірювання концентрації нітрат-іонів (інв № ІК НТП 0711U001283).
 
 
 

пошук по сайту

події
події

Наш  з  Вами  славетний  "Ураїнський  державний  хіміко-технологічний  університет"  наприкінці  травня  відсвяткував  своє  85-річчя.
              
       ...